χωριό Αίγειρος - ©Wind-up team

MENU
MENU
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ενδιαφέρεστε να έχετε ένα πρόγραμμα που να σας βοηθά να παρακολουθείτε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό;
Το πρόγραμμα αυτό είναι διαθέσιμο δωρεάν και μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας κλικ εδώ.

χωριό Αίγειρος

Αίγειρος. Το μυστηριώδες εγκαταλελειμμένο χωριό, που θυμίζει σκηνικό καταστροφής του Χόλυγουντ

Το μυστηριώδες εγκαταλελειμμένο χωριό Αίγειρος (Καβακλί)

Αίγειρος Δράμας (το λεγόμενο Καβακλί) στα βουνά δίπλα στα Κύργια. Εγκαταστάθηκαν πόντιοι Μπαφραίοι όπου για λίγο χρονικό διάστημα ζήσανε με τους Οθωμανούς μέχρι το 1924- Ζούσανε 300 άτομα περίπου , 80 οικογένειες και τελευταία (2018) εγκατέλειψε το χωριό και η τελευταία οικογένεια γεωργοί κτηνοτρόφοι.

Γίνεται αντάμωμα στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου όπου γιορτάζει η εκκλησία του Χωριού που παλιά ήταν το τζαμί για τους Οθωμανούς. Μετά την Θεία λειτουργία, γεύοντε το εορταστικό ποντιακό έδεσμα Κεσκέκι, που ετοιμάζεται με μεράκι από τους ανθρώπους του τοπικού συλλόγου και γλέντουν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας τους με γευστικές ελληνικές λιχουδιές στα κάρβουνα και με την μουσική σε παραδοσιακούς σκοπούς.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Δίπλα από το χωριό είναι το μνημείο δασοκομάντος.

Ο Αίγειρος βρίσκεται προς τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και είναι κτισμένος στους δυτικούς πρόποδες των Ορέων Λεκάνης σε υψόμετρο 320 μέτρα. Το χωριό απέχει 23 χλμ. ΒΑ. από το Καλαμπάκι (έδρα δήμου), 21 χλμ. Α.-ΝΑ. από τη Δράμα και 40 χλμ. Β.-ΒΔ. από την Καβάλα.

Αρκετά σπίτια του είναι ερειπωμένα ενώ διατηρείται σε καλή κατάσταση η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που κάθε χρόνο πανηγυρίζει και συγκεντρώνει τους παλιούς κατοίκους του χωριού.

Η παλιά ονομασία του, στην περίοδο της τουρκοκρατίας, ήταν Καβακλή που στα τουρκικά σημαίνει το δένδρο λεύκα και οι μουσουλμάνοι κάτοικοί του, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 μετακινήθηκαν στην Τουρκία ενώ στο χωριό ήρθαν και εγκαταστάθηκαν αρχικά 114 οικογένειες προσφύγων (489 άτομα) από την Μπάφρα της Μικρά Ασίας. Μετά την απελευθέρωση αναφέρεται ως Καβακλή το 1919 στο ΦΕΚ 251Α - 20/11/1919 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Νουσρατλή (σημερινός Νικηφόρος). Το 1927 με το ΦΕΚ 76Α - 02/05/1927 μετονομάστηκε σε Αίγειρος.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» μαζί με τα Πηγάδια και τα Περιστέρια αποτελούν την τοπική κοινότητα Πηγαδίων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Δοξάτου του Δήμου Δοξάτου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 δεν έχει μόνιμο πληθυσμό.

Προσωπικο σχόλιο

Υπάρχει και μια ιστορία που λέγεται μεταξύ των χωριανών, από τα γειτονικά χωριά που το άκουσα ενώ σταμάτησα για να προμηθευτώ νερό και αφορά τον Αίγειρο. Πράγμα που έζησα και το συνειδητοποίησα όταν έκανα μοντάζ το αρχικό βίντεο.
Λέγεται ότι το χωριό το προστατεύει ο άγιος Γεώργιος. Εμφανίζεται μπροστά σου σαν απλός άνθρωπος και σε ρωτά τι κάνεις, η απλός περνά.
Κατά τα γυρίσματα ήμουν μπροστά στην εκκλησία. Θα διακρίνετε το αυτοκίνητο στο βίντεο. Εκεί κάποια στιγμή και ενώ ήμουν αφοσιωμένος στο κοντρόλ μιας και πετούσα το drone, ακούω μια φωνή μέσα από ένα αυτοκίνητο αγροτικό. Καλημέρα. Αποκρίνεται. Σηκώνω το κεφάλι μου και βλέπω έναν μεγαλόσωμο άντρα με μακριά μαλλιά και μεγάλη γενειάδα. Καλημέρα του απαντώ. Τι κάνεις σε αυτό το χωριό; Με ρώτησε.  Να βγάζω το χωριό μιας και έχει ιστορική αξία του απαντώ. Να είσαι καλά μου λέει και με χαιρετά και φεύγει.  Αριστερά από την εκκλησία ανεβαίνει τον χωματόδρομο. Ο χωματόδρομος δε, ήταν απάτητος ανηφορικός και δύσβατος.  Όταν τελείωσα το γύρισμα και γύρισε πίσω το drone, βάζω μια καινούργια μπαταρία και το σηκώνω ξανά να δω που πήγε αυτός που με χαιρέτισε. Δεν έβλεπα αμάξι πουθενά. Είχε έναν χωματόδρομο που συνέχιζε μέχρι που τον έχασα κάποια στιγμή για περίπου 3 χιλιόμετρα, αλλά αμάξι πουθενά.  Έτσι μάζεψα τα πράγματα και έφυγα.
Στο μοντάζ, που εχεις και καλύτερα εικόνα, διαπιστώνω ότι από εκεί που έφυγε το αμάξι υπάρχει μεν ένας χωματόδρομος αλλά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για πολλά χιλιόμετρα έστω και σαν στάνη η σπίτι. Μόνο πουρνάρια. Εκεί συνειδητοποίησα ότι ενώ ήρθε με αυτοκίνητο, εγώ δεν είχα ακούσει κανένα ήχο αυτοκίνητου να έρχεται από τον μοναδικό δρόμο που βλέπετε, φαίνεται άλλωστε και στο βίντεο. Είχε πλήρη ησυχία και αποκλείεται να μην ακουγόταν η μηχανή.  Που πήγε; Ποιος ήταν;  !!!! Δεν βγάζω συμπεράσματα αλλά είναι κάποιες συμπτώσεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι. Αυτά φίλοι μου.

©wind-up YouTube channel Greece

©copyright design and developer 2018-2024 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο