Βρετανικό στρατιωτικό κοιμητήριο Καλόκαστρου (Α΄Π.Π)
file 2022 - 2023
British Military Cemetery of Kalokastro (WWI): Το άγνωστο βρετανικό κοιμητήριο των Σερρών
Βρετανικό στρατιωτικό κοιμητήριο Καλόκαστρου (Α΄Π.Π) - British Military Cemetery of Kalokastro (WWI)
Ελάχιστοι γνωρίζουν πως έξω από το χωριό Καλόκαστρο του δήμου Ηράκλειας, 25 χλμ από Σέρρες, βρίσκεται το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Στρούμα, με τάφους πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τους Βούλγαρους.
Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), ο ποταμός Στρυμόνας υπήρξε «σύνορο» μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, ΗΠΑ) και της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) στο λεγόμενο Βαλκανικό Μέτωπο.
Έτσι στα δυτικά του Στρυμόνα βρισκόντουσαν βρετανικές δυνάμεις και ακριβώς απέναντι Βούλγαροι.
Η γραμμή αυτή είναι γνωστή και ως το «Μέτωπο της Στρούμας».
Το φθινόπωρο του 1916 έξω από το Καλόκαστρο οι Βρετανοί είχαν εγκαταστήσει τον 40ο Σταθμό Αναγνωρίσεως Θυμάτων (ΣΑΘ), που αποστολή είχε τη συγκέντρωση των νεκρών από τα πεδία της μάχης, την ταυτοποίηση τους και την ταφή τους στη συνέχεια.
Το Στρατιωτικό Νεκροταφείο στις Σέρρες περιέχει 955 ταφές της Κοινοπολιτείας του Α΄ ΠΠ, 933 Βρετανοί, 2 Ινδοί, 1 Βρετανός Δυτικής Ινδίας. 1 Μαλτέζος, 9 Έλληνες, 5 Βούλγαροι και 4 Τούρκοι στρατιώτες ενώ 51 από αυτές είναι άγνωστες. Υπάρχουν επίσης 15 τάφοι άλλων εθνικοτήτων.
To κοιμητήριο του Καλοκάστρου είναι ένα από τα 17 Βρετανικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια που υπάρχουν στην Ελλάδα και συντηρούνται με ευλάβεια από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, που μοναδικό της έργο είναι η προστασία και η ανάδειξη της ιστορίας των δεκάδων Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό, τόσο κατά τον Ά όσο και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συγκρίσεις με την κατάσταση Ελληνικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων, εντός και εκτός συνόρων, μόνο θλίψη προκαλεί ασφαλώς.
Ήδη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Στρούμα στο Καλόκαστρο, επισκέπτονται όχι μόνο κόσμος που έχει πάθος με την ιστορία και τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και απόγονοι αξιωματικών και στρατιωτών που είναι θαμμένοι εκεί.
Τα τελευταία χρόνια ο λεγόμενος ιστορικός τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη και η περιοχή μας θα μπορούσε να αποτελέσει –και λόγω των Οχυρών της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά»- ιδανικός προορισμός.
Άλλα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις Σέρρες, είναι η παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα του Στρυμόνα έξω από το Νέο Πετρίτσι, ανατινάχτηκε από τους αγγλογάλλους το 1916 για να μην περάσουν «απέναντι» γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις καθώς και ερείπια οχυρώσεων της Αντάντ στα υψώματα πάνω από τον Λιθότοπο στα Κρούσσια.
τον Ιούνιο του 2023 η ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Αναστασιάδη, είχαν κάνει ρεπορτάζ για το κοιμητήριο.
Ο Περικλής Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος της ομάδας κηπουρών του Βρετανικού κοιμητηρίου, αναφέρεται στην σημασία που αποδίδεται στην συντήρηση των τάφων. Εντυπωσιακή η εικόνα της καθαριότητας, της τάξεως, και της φροντίδας, όλα αποτέλεσμα της καθημερινής δουλειάς των δεκάδων ανθρώπων που τα φροντίζουν, σαν να πρόκειται για προσωπική τους υπόθεση.
Η ιστορία αυτών των μνημείων είναι συγκινητική και η πικρή αλήθεια είναι πως οι Έλληνες αποδίδουν πολύ μικρή σημασία στο ιστορικό παρελθόν τους, υποκύπτοντας στην διακινούμενη παραπληροφόρηση. Η ιστορία διαστρέφεται και παραποιείται, από κειμενογράφους που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, υποβαθμίζοντας τον ρόλο των δυνάμεων της Αντάντ και απαξιώνοντας ουσιαστικά τους νεκρούς. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι Βρετανοί έπεσαν για την υπεράσπιση της Ελλάδος σε δυο πολέμους.
Όταν χιλιάδες θυσιάζονταν στα πεδία των μαχών για να αποτρέψουν την επέλαση των Κεντρικών Δυνάμεων, κάποιοι έγραφαν μυθιστορήματα για πόλεμο των ιμπεριαλιστών, των βιομηχάνων και των εμπόρων του πολέμου, στοχοποιόντας κυρίως τους Βρετανούς, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ατιμωτική συνθηκολόγηση του Μπρέστ- Λιτόσφκ τον Μάρτιο του 1918. Διαπιστώθηκε πόσο εύκολα για χάρη της κατάληψης και διατήρησης της εξουσίας μπορεί να εκχωρηθεί μια χώρα και ο λαός της στον εχθρό. Ευτυχώς τα στρατιωτικά κοιμητήρια δεν εμπίπτουν στους νόμους των πολιτικών κοιμητηρίων και οι νεκροί δεν κινδυνεύουν να διαταραχθεί ο αιώνιος “ύπνος” και η μνήμη τους.
πηγή: ertnews.gr
✍️ Σας παραθέτουμε τα άρθρα στο διαδίκτυο για το βίντεο μας από τις ιστοσελίδες ειδήσεων/ΜΜΕ και travel websites. Σας ευχαριστούμε και για την δημοσίευση. [👉 Κάνετε κλικ στην φωτογραφία η στην ονομασία, να μεταφερθείτε στο Άρθρο της σελίδας της επιλογής σας.👈]