Παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαμβακόφυτο Σερρών - ©Wind-up team

MENU
MENU
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ενδιαφέρεστε να έχετε ένα πρόγραμμα που να σας βοηθά να παρακολουθείτε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό;
Το πρόγραμμα αυτό είναι διαθέσιμο δωρεάν και μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαμβακόφυτο Σερρών

Παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαμβακόφυτο Σερρών
Chapel of the Life-Giving Spring in Vamvakofito, Serres


Το αγίασμα και το έθιμο «Μπομπόκ»

Το παρεκκλήσι βρίσκεται στο δάσος ανάμεσα στα δύο χωριά Βαμβακόφυτο και Κάτω Αμπέλα.

Το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής με το Αγίασμά του είναι αφιερωμένο στην Θεομήτορα Παναγία ως Ζωοφόρος και Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου και κάθε χρόνο γίνεται θρησκευτικό πανηγύρι.

Γίνεται θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι ο αγιασμός των επισκεπτών – προσκυνητών, πίνοντας αγιασμό από την πηγή που αναβλύζει από βράχο 200 μέτρα βόρεια, καθώς επίσης και η επίθεση λάσπης σε σχήμα σταυρού στο μέτωπο.

Κατά την Παράδοση και όπως διηγούνται οι ηλικιωμένοι, επί οθωμανικής κατοχής, κυνηγούσαν οι άπιστοι την Παναγία που κρύφτηκε στο μέρος όπου αναβλύζει ο αγιασμός. Φοβισμένη η Παναγιά τραβούσε τα μαλλιά της και αμέσως φύτρωσε χόρτο που μοιάζει με μαλλιά. Οι γυναίκες ξερίζωναν αυτό το χόρτο και το φύτευαν σε γλάστρες στα σπίτια, θεωρώντας το θαυματουργό.

Την ημέρα της γιορτής τηρήθηκε και το έθιμο «Μπομπόκ». Ένα έθιμο κατά το οποίο οι κάτοικοι φέρνουν αυτήν τη μέρα το μπομπόκ (παστωμένο χοιρινό κρέας) για να γευματίσουν κάτω από τα πεύκα γύρω από το ξωκκλήσι και να χορέψουν με ζουρνάδες και νταούλι παραδοσιακούς χορούς.

Σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου υπήρχε πολύ παλιά μια γυναικεία Μονή.

Για πρώτη φορά το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή το έδωσε στην Παναγία ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος τον 9ο αιώνα, συνθέτοντας έναν ύμνο του προς την Παναγία.


Σας παραθέτουμε τα άρθρα στο διαδίκτυο για το βίντεο μας από τις ιστοσελίδες ειδήσεων/ΜΜΕ και travel websites. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το βίντεο μας έλαβε τόσο θετική ανταπόκριση. Σας ευχαριστούμε και για την δημοσίευση, από τις ιστοσελίδες:

https://aveserres.gr
https://epiloges.tv

©wind-up YouTube channel Greece

©copyright design and developer 2018-2023 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο