Πατρίκιο Σερρών - ©Wind-up team

MENU
MENU
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ενδιαφέρεστε να έχετε ένα πρόγραμμα που να σας βοηθά να παρακολουθείτε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό;
Το πρόγραμμα αυτό είναι διαθέσιμο δωρεάν και μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Πατρίκιο Σερρών

Το Πατρίκι βρίσκεται στα νότια της πεδιάδας των Σερρών και του ποταμού Στρυμόνα. Απέχει 11 χλμ. Α. της Νιγρίτας και 27 Ν.-ΝΔ. των Σερρών.

Την περίοδο της τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν τσιφλίκι Τούρκου αγά, του οποίου οι κολίγοι ίδρυσαν το χωριό.

Το όνομά του οφείλεται σε καλόγερο ονόματι Πατρίκιο, που είχε μονάσει στο γειτονικό μικρό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Παριάκου (καταγράφεται σε χειρόγραφο της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους) που χρονολογείται από το 1385 και είχε παραχωρηθεί από την επισκοπή Εζεβών στη μονή Εσφιγμένου.

Αναφέρεται επίσημα το 1920 στο ΦΕΚ 2Α - 04/01/1920 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Τζίντζου (Σιτοχωρίου).

Το Πατρίκιο είναι το μοναδικό χωριό που η πολεοδομική σχεδίαση του είναι ένα κανονικό παραλληλόγραμμο.

Όλο το χωριό το διασχίζουν 6 ευθείς κάθετοι δρόμοι που συνδέοντα μεταξύ τους. Στην μέση είναι ο κεντρικός δρόμος με τα μαγαζιά και τις ταβέρνες.

Στην ανατολική πλευρά του χωριού είναι και το κτίριο του σχολείου το οποίο τώρα δεν είναι ενεργό αλλά διατίθενται για εκδηλώσεις.

Στα κτήματα έξω από το χωριό στην περιοχή ''Γαλλικά'' υπάρχουν τα ερείπια μιας ιστορικής εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και συγκεκριμένα έχει παραμείνει μόνο ο τοίχος του ιερού.  

Σύμφωνα με πηγές της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, το εκκλησάκι κατασκευάστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Βρισκόταν στις όχθες της λίμνης του Αχινού, η οποία αποξηράνθηκε το 1936 (οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν το 1931). Ανήκε στην ανωτέρω Μονή.

Στα βόρια του χωριού, σε κοντινή απόσταση μετά από τα χωράφια των κατοίκων διασχίζει ο Στρυμόνας ποταμός, ο οποίος κατά καιρούς έχει δημιουργήσει πλημύρες στην ευρύτερη περιοχή από υπερχειλίσεις.

Το χωριό διαθέτει μια μεγάλη πλατεία, τόπο συνάντησης των κατοίκων, ταβέρνες με υπέροχα λαχταριστά σουβλάκια, ένα τοπικό λαογραφικό μουσείο και βεβαίως την εκκλησία της γεννησεως της θεοτοκου.

Κοντά στο Πατρίκιο είναι τα χωριά των Θερμών του Αχινού, Φλάμπουρο και η Νιγρίτα.
Το Πατρίκιο φημίζεται για τις εκδηλώσεις του τις Αποκριές και της Παναγίας.
Το χωριό έχει περίπου 5.500 στρέμματα καλλιεργειών και οι περισσότεροι από τους 487 μόνιμους κατοίκους του ασχολούνται με την γεωργία.

Κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, Γέννηση της Θεοτόκου, γίνεται το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού.
✍️ Σας παραθέτουμε τα άρθρα στο διαδίκτυο για το βίντεο μας από τις ιστοσελίδες ειδήσεων/ΜΜΕ και travel websites. Σας ευχαριστούμε και για την δημοσίευση. [👉 Κάνετε κλικ στην φωτογραφία η στην ονομασία, να μεταφερθείτε στο Άρθρο της σελίδας της επιλογής σας.👈]

©wind-up YouTube channel Greece

©copyright design and developer 2018-2024 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο